Afghaanse Windhond prijs, uiterlijk, persoonlijkheden en geschiedenis

De Afghaanse windhond is een oud jachthondenras met een unieke, aantrekkelijke uitstraling en idealistische persoonlijkheden. Ze zijn inheems in Centraal-Azië, dat wordt beschouwd als de thuisregio van vele wereldberoemde jachthonden. Het zijn elegante, loyale honden en zijn geweldige metgezellen voor elk gezin. De prijs voor een Afghaanse windhond is op dit moment vrij hoog, gemiddeld € 1000 per pup. In dit artikel geven we je gedetailleerde informatie over de prijzen, evenals prestigieuze adressen waar je een Afghaanse windhonden kan kopen.

Afghaanse Windhond prijs, uiterlijk, persoonlijkheden en geschiedenis

De prijsklasse voor een Afghaanse windhond

Afhankelijk van het opvoedingsdoel, is de prijs van de Afghaanse windhond verdeeld in verschillende categorieën, zoals de Afghaanse windhond die alleen als gezinshond is opgevoed en de volledig geregistreerde Afghaanse windhond die geschikt is voor fok- of hondenshows.

De prijs voor een beperkt geregistreerde Afghaanse windhond

Deze Afghaanse windhonden zijn niet geschikt om mee te fokken, hun prijzen zijn van€ 1000 – € 1400 per pup. Dit is een goede en waardige prijs om te betalen voor een geweldige hond zoals de Afghaanse windhond.

De prijs voor een volledig geregistreerde Afghaanse windhond

Met deze Afghaanse honden mag worden gefokt en ze mogen deelnemen aan hondenshows, dus hun prijzen zullen veel hoger zijn. Hun prijzen zijn echter ook gevarieerd, afhankelijk van de kwaliteit en locaties van de fokkers van elke pup.

  • Afghaanse windhond pups van een normale fokker kost tussen de € 1400 en € 2000 per pup. Ze hebben meestal normale stambomen, zodat ze voornamelijk als gezinshond worden opgevoed.
  • Afghaanse windhond pups van gerenommeerde fokkers zijn veel duurder, ongeveer € 2000 tot € 5000. Deze fokkers hebben meestal een uitstekende stamboom en de pups worden opgevoed om mee te fokken of om deel te nemen aan hondenshows.

Waar zijn Afghaanse windhond pups te koop?

Afghaanse Windhond prijs, uiterlijk, persoonlijkheden en geschiedenis

Het uiterlijk van de Afghaanse windhond

Afghaanse windhonden zijn “De aristocraat” van de hondenwereld, die zich te allen tijde waardig en evenwichtig gedragen. Ze zijn lang en slank, met lange, smalle hoofden, hoge heupbeenderen, lange krullende staarten en een zijden bovenlaag die uniek is voor het ras. Hun lange, golvende haar bedekt hun hele lichaam, behalve het gezicht en is echt een lust voor het oog wanneer het goed verzorgd wordt. Afghanen hebben amandelvormige ogen, zoals de AKC zegt, “staar in de verte als herinnering aan vervlogen tijden.”

Afghaanse windhonden zijn een groot ras, met de acceptabele schofthoogte van 68 – 74centimeter. Hoewel ze groot zijn, zijn het slanke dieren, variërend in gewicht van 26 kilo bij de lichtste tot 34 kilo aan het zwaarste einde van het spectrum. Afghanen mogen nooit te zwaar zijn, wat extra druk op hun hoge heupbeenderen kan veroorzaken.

Dit ras is er in alle kleuren en de meeste patronen van lichte en donkere vachtkleur zijn acceptabel, hoewel de FCI- en AKC niet gecharmeerd zijn van witte aftekeningen, vooral rond het gezicht. Het lange, fijne haar van de Afghaanse windhond is glanzend en voelt zijdeachtig. Hoewel het fijn is, hebben Afghanen een dikke laag vacht en veel beschrijven de textuur als zeer vergelijkbaar met menselijk haar.

Afghaanse Windhond prijs, uiterlijk, persoonlijkheden en geschiedenis

De persoonlijkheden van de Afghaanse windhond

De Afghaanse windhond is lang, slank en edel, hij wordt vaak de ‘aristocraat’ van de hondenwereld genoemd. Hoewel Afghanen afstandelijk lijken, zijn ze eigenlijk best speels en clownesk. Ze houden van rennen (eigenlijk galopperen) door tuinen en spelen met hun familie, maar ze genieten ook van rustig luieren in huis en bediend worden als een echte aristocraat.

Afghaanse windhonden vereisen veel beweging. Lang en slank, ze hebben elke dag voldoende tijd nodig om te rennen en springen. Lange wandelingen zijn ook gunstig voor hun gezondheid en spierspanning. Dit grote dier moet niet in een appartement worden gehouden, omdat deze ruimte simpelweg te beperkt is. Een omheinde tuin is belangrijk als je met een Afghaan samenwoont. Het zijn zeer onafhankelijke honden en kunnen weglopen op zoek naar hun eigen avontuur (en niet terugkeren) als ze mogen rondlopen.

Afghanen zijn heel erg moeilijk te trainen. Ze zijn koppig en onafhankelijk en houden er, net als een echte aristocraat, niet van om te horen wat ze moeten doen. Ze werden door jagers gewaardeerd om hun onbevreesdheid en onafhankelijk denkvermogen en deze eigenschappen kunnen de moderne Afghaanse trainer gemakkelijk frustreren. Positieve bekrachtiging, traktaties en veel geduld zijn vereist bij het werken met dit ras.

Afghaanse Windhond prijs, uiterlijk, persoonlijkheden en geschiedenis

De geschiedenis van de Afghaanse windhond

De Afghaanse windhond werd tot begin 1800 niet door de westerse wereld ontdekt. De geschiedenis van het ras voor die tijd is enigszins onduidelijk, hoewel men denkt dat de Afghaanse windhond een afstammeling is van de Saluki, uit wat in die tijd Perzië was. Het is bekend dat Afghanen oorspronkelijk zijn ontwikkeld voor het jagen op prooien in de bergachtige gebieden van zijn geboorteland Afghanistan (en naburig India en Pakistan). Afghaanse windhonden werden ook gebruikt om roofdieren zoals wolven, jakhalzen, wilde honden en zelfs sneeuwluipaarden mee te slepen en om vogels zoals kwartels en patrijs op te jagen.

Niemand weet hoe oud dit rasecht is, maar de Afghaanse windhonden van vandaag zijn afstammelingen van een groep die vanuit Baluchistan naar Schotland is gebracht, in de jaren 1920, dat tegenwoordig deel uitmaakt van Pakistan.

De spectaculaire schoonheid van de Afghaanse windhonden zorgde ervoor dat ze zeer wenselijke showhonden en gezinshonden werden en ze worden erkend door alle grote kennelclubs ter wereld. Een van de Amps Ghazni, Sirdar, won BIS op Crufts in 1928 en 1930. Een Afghaanse windhond verscheen op de cover van Life Magazine, 26 november 1945. “Afghaanse windhonden waren het meest populair in Australië in de jaren 1970… en wonnen de meeste van de grote shows”. Een Afghaanse windhond won BIS (Best in Show) tijdens de 1996 World Dog Show in Boedapest. Afghaanse honden waren BIS op de Westminster Kennel Club Dog Show in 1957 en opnieuw in 1983. Die overwinning markeerde ook de meest recente overwinning bij Westminster voor fokker-eigenaar-trainer, Chris Terrell.

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here