Akita Inu hond prijs. Akita Inu geschiedenis, kenmerken en temperament

Akita of Akita Inu (in het Japans, “Inu” betekent “hond”), is een kostbaar en zeldzaam ras van honden afkomstig uit Japan; Akita wordt beschouwd als een van de symbolen van dit land. De Akita staat bekend om zijn dappere, fysiek krachtige, kalme, waardige, schone, rustig (blaft zelden) en vooral loyale eigenschappen. Momenteel is de prijs voor een Akita Inu vrij hoog (meestal niet onder de € 700) vanwege hun relatief lagere aantal in vergelijking met andere hondenrassen. De prijs voor een Akita varieert tussen de € 700 en € 1200. In uitzonderlijke gevallen kunnen Akita pups met een volledig zuiver ras of met ouders die wedstrijden hebben gewonnen, zo’n € 4.000 kosten.

Akita Inu hond prijs. Akita Inu geschiedenis, kenmerken en temperament

Akita Inu hond prijs

Op basis van bovengenoemde factoren worden prijzen van Akita’s meestal ingedeeld in de volgende prijsklassen.

€ 700 – € 1200

Deze prijsklasse is meestal voor normale, ongetrainde Akita pups die in normale gezinnen worden geboren of worden aangeboden door amateurfokkers. Akita pups die binnen deze prijsklasse worden aangeboden, zijn geschikt voor het houden in huis, op de boerderij, jagen en verwante normale doeleinden.

Akita Inu hond prijs. Akita Inu geschiedenis, kenmerken en temperament

€1200 – € 2000

Akita’s aangeboden tussen de € 1.200 – € 2.000 worden meestal aangeboden door zeer professionele en ervaren fokkers. Hun ouders hebben meestal een mooi uiterlijk, een hoge raszuiverheid en natuurlijk een goed gezin. Deze pups hebben meestal een volledig geregistreerd, goed gezondheidscontract, een huisdierenverzekering en een basistraining.

Meer dan € 2000

Indien aangeboden tussen de € 2.000 en € 3.000, dan moeten de pups “kampioenenbloed” hebben, wat betekent dat ten minste zijn of haar ouder prijzen heeft gewonnen in grote wedstrijden georganiseerd voor de Akita. Zijn of haar familielijn moet speciaal zijn, eerdere generaties moeten deel hebben genomen aan wedstrijden of hij/zij moet tot een pure Japanse lijn behoren.

Akita Inu hond prijs. Akita Inu geschiedenis, kenmerken en temperament

Een pup die bijna alle bovengenoemde kenmerken heeft (vader en moeder hebben de eerste prijs behaald in een competitie of een zeer bekende familielijn met vele kampioengeneraties enz.) Hebben een prijs van € 3.000 of zelfs meer dan € 4.000. Deze Akita pups zijn geboren om mee te doen aan een competitie of om hun waardevolle genen door te geven aan de volgende generatie. Ze zijn dus vooral geschikt voor professionele fokkers.

Waar zijn Akita-pups te koop?

Te koop staande Akita Inu pups in Europa kan U vinden op de websites hieronder:

Akita Inu Fokkers

Akita Inu hond prijs. Akita Inu geschiedenis, kenmerken en temperament

Akita Inu oorsprong en geschiedenis

De Akita is vernoemd naar de Akita prefectuur in het noorden van Japan, waarvan wordt aangenomen dat het de oorsprong van het ras is. Akita’s verschenen minstens 2000 jaar geleden en was ooit een nobele hond, ze werden alleen opgevoed door de keizerlijke familie en andere adellijke families voor jachtdoeleinden. Hun meest voorkomende prooi is vogels. De grootste en krachtigste Akita’s worden gebruikt voor het jagen op grote prooien, waaronder wilde zwijnen, herten en beren. Na het jaar 1600, werden ze niet meer gebruikt voor de jacht, maar werden ze gebruikt als een symbool van macht en welvaart voor het keizerlijke huis van Japan.

Sinds haar eerste verschijning, zo’n 2000 jaar geleden, was de Akita alleen bekend in Japan. Het exporteren van een Akita is ten strengste verboden, omdat ze worden beschouwd als de nationale hond van Japan en het symbool van de keizerlijke familie. Ondanks het feit dat ze buiten Japan niet te vinden waren, verspreidde hun reputatie zich over de hele wereld in de jaren twintig, dankzij een hond genaamd Hachiko. De eigenaar van Hachiko was een professor. Elke dag als hij om 15.00 uur thuiskwam, stond Hachiko altijd op het station op hem te wachten. Tot op een dag de professor overleed en niet meer terugkwam. Hachiko bleef elke dag om 15:00 uur op het treinstation staan ​​wachten op zijn eigenaar en bleef dat doen tot Hachiko zelf bijna een decennium later overleed.

Akita Inu hond prijs. Akita Inu geschiedenis, kenmerken en temperament

Het verhaal van Hachiko was wijdverspreid over de wereld en werd het onderwerp van vele films en literaire werken. Hondenliefhebbers over de hele wereld, vooral in de Verenigde Staten, verlangden naar de dag waarop ze zelf een Akita konden bezitten. De keizer van Japan stond echter op een exportbeperking.

Vandaag de dag is de Akita wereldwijd verkrijgbaar, maar het aantal is nog steeds zeer beperkt vanwege de exportbeperking van een Akita in Japan, die sinds 1950 wordt gehandhaafd. Daarom zijn Akita’s die tegenwoordig op straat worden gezien meestal Amerikaanse Akita’s.

Akita Inu kenmerken

De Akita is geclassificeerd als een Spitshond, gekenmerkt door zijn grote formaat, dubbele vacht, sterk lichaam, spieren en uithoudingsvermogen. Een volwassen Amerikaanse Akita heeft een hoogte van 60 – 70 cm en een gewicht van 35 – 55 kg. De Japanse Akita is kleiner, slechts 45-60 cm hoog met een gewicht van 25 – 40 kg. Akita’s hebben een sterk, stevig en gespierd lichaam. De verhouding van hun lengte, hoogte en hoofd is perfect uitgebalanceerd, waardoor ze een elegante en nobele uitstraling hebben.

Akita Inu hond prijs. Akita Inu geschiedenis, kenmerken en temperament

Akita’s hebben een middelgroot hoofd, een wolfachtig driehoekig gezicht en een plat voorhoofd. Tussen het voorhoofd is een groef die het gezicht in twee gelijke helften verdeelt. Hun snuit is kort en klein maar extreem sterk. Hun tanden zijn scherp, waardoor ze de meest succesvolle jachthonden en waakhonden in Japan zijn. Hun vacht is erg dik en zacht en komt voor in de kleuren wit, wit – zwart, sepia, geel, zwart. Zuiver zwart wordt niet beschouwd als de vachtkleur van een raszuivere Akita.

Het temperament van een Akita Inu

De Akita is koppig en moeilijk te onderwijzen. Alleen als ze vertrouwd zijn met de eigenaren worden ze volgzaam, toegewijd en loyaal aan hen. Deze honden zijn erg sterk en onafhankelijk. Ze houden er niet van om verwend of geknuffeld te worden. Uitermate wantrouwig tegenover vreemden, zijn ze zeer geschikt als waakhonden. De dominante instincten van een Akita zijn sterk. Ze proberen altijd de leidende positie te nemen en bedreigen de anderen vaak als er tekenen van verzet zijn.

Akita Inu hond prijs. Akita Inu geschiedenis, kenmerken en temperament

Loyaliteit is de meest waardevolle eigenschap van de Akita. Het verhaal van de 10-jarige Hachiko die op zijn eigenaar wacht (zoals hierboven vermeld) is een bewijs voor elke wantrouwen naar de loyaliteit van dit ras. Daarnaast zijn Akita’s extreem dapper. Angst bestaat bijna niet in het instinct van dit ras. Ze zijn bereid om veel sterkere tegenstanders aan te vallen om hun eigenaars en territoria te beschermen.

Met hun sterke en gespierde lichaam, uithoudingsvermogen, moed, toewijding en loyaliteit, staat het onomstotelijk vast dat de Akita een hoge status heeft in de Japanse samenleving. Vroeger waren het waardevolle huisdieren van adellijke families, tegenwoordig is de Akita het betrouwbaarste ras ter wereld.

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here