Stress verminderen bij honden: tips om je hond te kalmeren

  Stress kennen we allemaal. Het beschrijft het gevoel van spanning of druk in je lichaam. De oorzaken ervan lopen erg uit elkaar. Het kan namelijk voorkomen dat je stress ervaart door je werk of dat je mensen moet leren kennen op je nieuwe baan. Ook is het mogelijk dat je gevoelens van angst ervaart op het moment dat je uit je dagelijkse habitat wordt getrokken.

  Stress verminderen bij honden: tips om je hond te kalmeren

  Bovendien stressen onze honden ook wel eens. Mensen herkennen stress en rekenen zelfstandig met de symptomen af. Maar honden kunnen dat niet. Zij uiten hun gevoelens niet, smijten hun voedselbak niet op de grond of hebben een uitgebarsten driftbui. Daarom vind je hier een aantal tips die de symptomen van stress bij honden verminderen.

  Tips om je hond te kalmeren

  Hier zijn 7-handige tips om de stress in je lieve hond te verminderen.

  Tip 1: Stress bij de baas verminderen

  Volgens Psycholoog Sanne de Vries van GezondBron.nl kunnen honden de stress en angst van het baasje voelen. Als je zelf erg gestrest bent dan gaat je hond dit ook merken en hierop inspelen. Het is dus goed om bij jezelf te beginnen en af te vragen of het niet aan jou ligt. Als jij kalm bent, straal je dit uit en zal jouw hond dit ook oppikken.

  Tip 2: train je hond

  Is jouw hond regelmatig alleen? Dan breng je zijn geest tot rust door middel van lichaamsbeweging. Laat hem in dit geval wandelen in bijvoorbeeld een parkje of dichtstbijzijnde bos. Voor veel mensen is loslaten in het park geen optie. Probeer in dat geval te denken aan mogelijke oplossingen. Combineer het anders met je persoonlijke lichaamsbeweging. Neem de hond mee in je sportroutines en probeer de hond kalm en rustig te krijgen.

  Tip 3: knuffelen!

  Een hond krijgt het liefst de hele dag een knuffel van zijn baasje. Er bestaat dan ook niets fijners voor een gestreste hond om eens heerlijk geaaid te worden. Ontdek de symptomen van stress door hem diep in de ogen aan te kijken en te letten op zijn lichaamshouding. Geef je hond bijvoorbeeld een lieve knuffel of laat hem comfortabel liggen op de bank. Houd hem in de gaten en kijk naar symptomen die afwijken van normaal gedrag.

  Tip 4: honden massage

  Uiteraard weet je dat een massage de mens ontspant en kalmeert. Dit principe werkt ook bij honden. De gevoelens van angst worden meestal veroorzaakt door inwendige spanning van spierweefsel. In dit geval is een massage therapie misschien wel prettig en de juiste manier om de stress bij de hond te verminderen.

  Bij de massage begin je bij de nek en werk je met lange strijken het lichaam van de hond af. Houd bijvoorbeeld de ene hand op de hond en de andere hand gebruik je om de spanning van de spieren te verminderen. Nadat je dit proces een aantal keren bent doorlopen, zul je bij de hond precies aanvoelen waar hij de stress vasthoudt. Zo weet je voor de volgende keer aan welk gebied je het beste kunt werken.

  Tip 5: ontspanningsmuziek voor honden

  Voor zowel honden als katten is muziek de ultieme manier om stress te verminderen. Muziek biedt kracht, rust en ontspanning terwijl je thuis of onderweg bent. Het vermindert het lawaai van de straat of de enge geluiden die ervoor zorgen dat honden last krijgen van vervelende gevoelens zoals angst en stress.

  Tip 6: pauze

  Stress op zicht is een normaal geaccepteerd gedrag. Toch doet een korte time-out wonderen. Zet je hond in een stille ruimte en isoleer hem van externe factoren. Doe dit wanneer je hond een normaal gedrag vertoond. Deze stille omgeving zorgt ervoor dat de hond kalmeert. Daarnaast zou een rustige melodie, wat etherische oliën en een ontspannen lampje kunnen helpen bij het stress verminderen van een hond.

  Tip 7: honden kleding kopen

  Honden kleding is goed voor het uitoefenen van druk rondom de romp van een hond. Dit kun je doen door kalmerende jassen en T-shirts te gebruiken. Daarnaast wordt dit type kledij aanbevolen voor honden die last hebben van stress tijdens het reizen, rumoer of drukke omgevingen.

  SHARE

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here